Äppelkaka med mandelmassa
Fisk under sprött täcke
Fläskytterfilé med klyftpotatis - allt i en form
Fläskytterfilé med klyftpotatis
4 pers
225 grader varm ugn.
900 g potatis i klyftor
150 g champinjoner i kvartar
1 klyftad rödlök
1 pressad vitlök solo (mumsigt med mycket vitlök och bra i förkylningstider)
Lägg potatisen på plåt och ringla över olja, salt och peppar. Kör ca 10 minuter i ugn. Fyll på med champinjoner, vitlök och rödlök.
Blanda runt allt ordentligt och kör i ugn ca 10 minuter till.
Lägg på ca 500 g fläskytterfilé som är skurna i tunna skivor, S & P.
Blanda runt försiktigt igen. Låt gå ytterligare 10 minuter.
Strössla över 150 g haricot vers och låt dem få lite färg, ca 5 minuter.
Lägg upp allt på ett vackert fat och strö över färsk persilja.
Till detta serverar man en god sås:
Koka upp 2 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 msk soja
1-3 tsk(beroende på hur stark man vill ha den) sambal oelek
Jag redde min sås med lite maizena för jag gillar när den är något tjockare.
Världsgod Chokladsås
Chokladsås
100 g smör
1 dl grädde
1 dl ljus sirap
2 dl socker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Smält smöret i kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och koka upp.
Låt sjuda i ca 10 minuter.
Servera till god vaniljglass och maränger.
Den här är så god att oftast är skålen renskrapad men här blev det en gnutta kvar.
Receptet har jag fått av Malin.
GOD JUL!
Rödkålscoleslaw med fetaost
Morotsvinägrett
...fortsättning på julskinkan:)
Godaste julskinkan
Juliga kyckingspett
Juliga kycklingspett
Goda som tilltugg på glöggfesten, men de kan också serveras som middagsmat tillsammans med ris, mango chutney och matlagningsyoghurt.
Ingredienser
900 g kycklingfilé
Marinad
3 msk olja
3 msk honung
3 msk pressad citron
1 msk garam masala
1 msk ingefära, finriven
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk salt
Gör så här
Dela varje filé i 4–6 avlånga bitar. Blötlägg grillpinnarna.
Blanda olja, honung, citron, garam masala, ingefära och pressad vitlök.
Blanda kycklingen med marinaden och låt gärna ligga några timmar.
Sätt ugnen på 250 grader.
Trä upp kycklingen på spetten.
Salta runt om och stek mitt i ugnen, gärna på plåt med bakplåtspapper, ca 10 minuter. Vänd spetten efter halva tiden.
Receptet kommer från Maud Onnermark - “Go´kväll”
Bilden är från vår jullunch på Guldkustens förskola och vi åt saffranscreme och potatisgratäng med VBost och svamp till.
Saffranscreme är creme fraiche blandat med saffran efter smak, salt och vitpeppar.
Potatisgratängen blandade jag med riven Västerbottenost och taggsvamp som jag fräste i smör, vitlök,S & P.
Väldans så gott!
Vi hade även Anjovispizzan som ni hittar här på bloggen och en härlig grönkålssallad med fileéad apelsin och julröda äpplen. Vinegrätten gjorde jag på rapsolja, rödvinsvinäger, dijonsenap, honung, S & P.
Morötter i ugn
Nalle Puhgodis
Kan bjuda på ett enkelt julgottarecept, för julgotta kan man ju inte få nog av, eller…
Nalle Puhgodis
50 g smör
½ dl sirap
½ dl socker
1 msk honung
3 dl valfri müsli
Smält smöret i en kastrull. Rör ner sirap, socker och honung.
Koka i 2-3 minuter, rör om då och då.
Blanda i müslin och rör om ordentligt.
Häll upp på bakplåtspapper i liten långpanna. Låt kallna och skär i lagom stora munsbitar.
Grönkålssoppa med ägghalvor
Grönkålssoppa
4 port
500 g fryst, hackad grönkål
1 finhackad gul lök
smör till stekning
9 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk vetemjöl
1 dl creme fraiche
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl hackad gräslök
2 ägg
Gör så här
Svetta löken i smöret tills den är mjuk.
Koka upp vatten i vattenkokare. Häll vattnet i kastrull tillsammans med buljongtärningar. Lägg i den frysta grönkålen och låt den tina. Blanda ner den frästa löken. Rör ut mjölet i lite kallt vatten. Vispa ner mjölblandningen i soppan. Låt soppan koka ca 3 min. Vispa ner crème fraiche. Smaksätt med salt, peppar och gräslök.
Servera soppan med hårdkokta ägghalvor.
Ugnsbakad lax med gremolata
Ugnsbakad lax med gremolata
6-8 portioner
1 kg laxsida
3 msk olivolja
3 msk smält smör
salt
peppar
Gremolata
2 citroner
3 vitlöksklyftor
1 dl hackad bladpersilja
Sätt ugnen på 120 grader.
Lägg laxen i en smord ugnsform och häll på olivolja, smält smör, salt och peppar.
Sätt i i ugn och ugnsbaka den i ca 35 minuter. Kolla innertemp, som skall vara mellan 47-54 grader.
Gör under tiden gremolatan.
Tvätta citronerna väl och riv det yttersta skalet. Finhacka vitlöken och bladpersiljan. Blanda ihop med citronskalet och strössla över laxen.
Servera med kokt potatis eller annat gott tillbehör.
Receptet har jag fått av Karolina Sparring.
Anjovispizza
Anjovispizza
6 bitar
2 gula lökar
smör till stekning
3 dl riven Västerbottenost
2 dl creme fraiche
200 g kokt potatis av fast sort
flingsalt
nymald peppar
1 rulle kyld smördeg, 250 g
1 brk anjovisfilé, 125 g
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skiva löken och fräs den långsamt i en stekpanna med smör, ca 20 minuter.
Blanda ost och creme fraiche. Tärna potatisen och vänd ner i ostblandningen. Salt och peppra. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper.vik upp en kant runt om. Bred potatisblandningen över smördegen. Fördela lök och anjovisfiléer över.
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter, tills smördegen är frasig.
Kan serveras som en middagsvariant till Jansson med en god sallad till. Eller i bitar som kvällsgott på uppesittarkvällen.
Receptet har jag fått av AnnaBrita.
Hjortron- & Västerbottenpaj
Ullas Hjortronpaj
Pajdegen:
4 dl vetemjöl
150 g rumsvarmt smör
1 dl vatten
1 msk 12% ättiksprit
Fyllningen:
1 liten purjolök
1 dl hjortronsylt
250 g västerbottenost
75 g ädelost
4 ägg
3 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
Nyp ihop smöret och mjölet. Tillsätt vatten och ättika och blanda till en smidig deg. Låt den vila en halv timme i kylskåpet.
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva purjolöken och förväll den i
5 minuter i kokande vatten. Sila av den i ett durkslag.
Smula ostarna i en matberedare. Vispa ihop ägg, grädde och salt
och rör ihop med osten.
Kavla eller tumma ut degen i en smord pajform och lägg
ihopknycklad folie runt kanten. Nagga bottnen med en
gaffel och grädda pajskalet i 10 minuter.
Ta bort folien och bred ut hjorttronsylten över pajens
botten. Fördela sedan den avrunna purjolöken ovanpå och
häll ostblandningen över alltsamman.
Grädda en halvtimme i 200 grader – sänk sedan tempe
raturen till 150 grader och grädda i ytterligare ca 20
minuter. Täck pajen med folie mot slutet, om den riskerar att bli för brun.
Prova med en sticka om fyllningen stannat.
Receptet har jag fått av Karolina Sparring men det kommer innan dess från en Ulla i Härjedalen.
Fiskgryta med saffran
Fiskgryta med saffran
4-6 port
ca 700g blandad fisk, lax, torsk, hoki…
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 pkt saffran
1 tsk fänkålsfrön
3 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
2 dl vatten
2 ½ dl turkisk yoghurt
½ dl frysta örtkryddor Provencale
1 röd paprika
250 g körsbärstomater
Hacka lök och vitlök. Fräs i smör tills den är mjuk. Stöt fänkål och saffran i mortel, blanda med löken.
Slå på vin, vatten, tomatpuré och buljongtärning. Låt puttra i ca 10 minuter.
Blanda ner grädde, yoghurt och kryddor. Låt koka några minuter till. Lägg i tomater, paprika och lax skuren i tärningar. Lägg på lock och puttra ca 5 minuter eller tills laxen är färdig.
Servera med pressad potatis eller ett gott bröd.
Morotssoppa med smak av apelsin & chili
Morotssoppa med smak av apelsin & chili
4 port
3 stora morötter
1 gul lök
1 pressad vitlök
1 röd chili
1 apelsin
1 hönsbuljongtärning
3 ½ dl vatten
2 dl mjölk
1,2 dl vispgrädde
1 msk flytande honung
salt
vitpeppar
(Vegeta efter smak)
Svetta hackad lök och vitlök i olja el smör. Skala och hacka morötterna, skiva chili tunt, blanda ner i löken. Häll på vatten, hönsbuljong, mjölk och vispgrädde.
Riv skalet på apelsinen och pressa ur saften. Tillsätt saften i soppan. Spara skalet till senare.
Låt koka tills morötterna är mjuka. Mixa till en lagom slät soppa och tillsätt det rivna apelsinskalet. Späd ev med mer buljong.
Smaka av med kryddor och honung.
Vill man ha en matigare middag så kan man servera tillsammans med Kycklingspett:
180 g kycklingfilé
salt
svartpeppar
1 ½ msk flytande honung
1 msk rapsolja
Stycka kycklingfiléerna i små bitar och trä upp dem på blötlagda grillspett.
Krydda med olja, honung, salt och peppar. Grilla i ugn i ca 10-12 minuter, så de får vacker färg.
Mandelnougat med havssalt
Pepparkakskladdkaka
Pepparkakskladdkaka
150 g smör - smält
200 g hushållschoklad – lägg i smör och rör tills smält
2,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk pepparkakskrydda
(el ½ tsk vardera av nejlika, pomeransskal, kardemumma och ingefära)
1 tsk kanel - blanda mjöl, bakpulver och kryddor
4 ägg
1 dl socker
1 dl sirap - vispa ägg, socker och sirap hårt i en skål
Blanda ner den avsvalnade smör och chokladblandningen i de vispade äggen, vänd ner mjölblandningen.
Bakplåtspapper i botten på springform. Häll i smet och grädda mitt i ugn i ca 20 min 175 grader. Kakan ska vara kladdig i mitten när klar. Låt svalna och servera med Polkaglass(krossad polkagris blandat med vaniljglass), eller Philadelphiaost blandat med lite smör, florsocker och krossad polkagris.
Tomat- & Kikärtsoppa
Tomat- & Kikärtssoppa
4 port
2 burkar kikärtor
1 gul lök, finhackad
2 tsk mald spiskummin
1 tsk paprikapulver
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finrivna
4 färska tomater, skurna i tärningar
2 msk tomatpuré
1 msk honung
1 msk salt
4 dl grönsaksbuljong
saft av ½ citron
1 kruka basilika
Fräs lök och vitlök tillsammans med kikärtor och kryddor i olivolja på medelvärme ca 5 minuter. Tillsätt tomatpuré och färska tomater. Späd med grönsaksbuljong och citronsaft. Låt puttra under lock ca 15 minuter.
Tillsätt basilikan och mixa soppan lite ”slarvigt” så vissa kikärtor behålls hela.
Smaka av med salt och citron.
Servera med gott bröd, stark hårdost, rädisor och paprikabitar.
Vissa tomatsoppor tycker jag kan bli lite ”vassa” i smaken men den här är väldigt mild, rund och god!
Ugnspannkaka med olika variationer
Ugnspannkaka
8-10 barnportioner / 6-8 vuxenportioner
6 dl vetemjöl
eller 4 ½ dl vetemjöl + 1 ½ dl grahamsmjöl
1 tsk salt
9 dl mjölk
5 ägg
Vispa samman mjölet, saltet och hälften av mjölken till en slät smet.
Häll i resten av mjölken. Vispa sist i äggen.
Häll smeten i smord långpanna.
Grädda i 225 grader i 25 minuter.
Variation till pannkakan kan vara att fylla den med bacon. Lägg då i strimlat el tärnat bacon i pannan och kör en stund i ugnen innan du häller i smeten.
Eller strössla ner frysta eller färska blåbär när du hällt smeten i pannan.
Du kan också göra en pannkaksrulle om du har kvar lite köttfärssås från en tidigare middag. Gör pannkakan enligt ovan. När den är klar så stjälper du upp den på ett smörpapper och breder på köttfärsen. Rulla ihop pannkakan från långsidan, skär i tjocka skivor och servera.
Köttstroganoff med fullkornsris
Köttstroganoff
4 port
500 g nötkött, tex innanlår
1 gul lök
smör till stekning
½ - 1 dl ketchup (byt ev ut till tomatpuré men då i mindre mängd)
2-3 dl valfri grädde
salt
peppar
Skär köttet i strimlor och finhacka löken.
Bryn kött och lök i het stekpanna och lyft över till gryta.
Tillsätt ketchup och grädde och rör om ordentligt.
Låt puttra tills köttet känns mört. Smaka av med salt, peppar och ev mer ketchup.
Servera tillsammans med fullkornsris och min pizzasallad.
Receptet har jag fått av familjen Lundin.
Fiskbiffar med vitvinsås och kokt potatis
4 port
Pasta Elitée
Pasta Eliteé
4 port
Pasta Elitée var omtyckt av både barn och vuxna när jag lagade den på jobbet. Enkla, goda smaker i en krämig gratäng.
4 port tagliatelle/spagetti – koka enl anvisning på paketet.
1 liten gul lök
1/2 -1 vitlöksklyfta
300-400 g strimlad skinka
1 röd paprika
1/2 gurka - gröp ur kärnorna
4-5 msk vetemjöl
ca 6 dl mjölk
2-3 dl creme fracihe -känn efter på konsistensen
salt
vitpeppar
riven ost
smör till stekning och ugnsform
Skär paprika och gurka i tärningar, hacka gul lök.
Fräs gul lök och pressad vitlök några minuter så den blir glansig och mjuk. Lägg i strimlad skinka el kalkon och fräs med.
Koka upp lite mjölk med vetemjöl i och späd med mer mjölk sedan eftersom den tjocknar. Blanda ner creme fraiche, S & VP, gurkan och paprikan. Låt allt bli varmt.
Pasta( skall egentligen vara bandspagetti men det fanns inte i skafferiet idag) har du kokat bredvid. Lägg pastan längst ner i smord ugnsform, ös på av såsen och strö riven ost on the top. Tjoff in i ugnen på kanske 225 grader så det blir fin färg.
Sisådärja. Smaklig Spis!
Just det, det där röd-bruna som ligger mellan broccolin och pastan är en jättegod champinjonblandning.
Blanda tomatpuré, chilisås, en gnutta socker, en ännu mindre gnutta salt och peppar, ganska mycket dill och burkchampinjoner. Supersmarr!
Köttkorv med Rotmos
Rotmos
4 port
400 g potatis
2 morötter
½ kålrot
1 dl mjölk
1 dl rotsaksavkok (känn av med konsistens om det behövs mer eller mindre)
salt
peppar
lite flytande smör
lite muskotnöt
Skär rotsakerna i kuber och koka mjuka i lättsaltat vatten. Mixa med mixerstav eller med elvisp och tillsätt mjölk och rotsaksavkok till lagom konsistens. Krydda med salt, peppar, smör och lite muskot.
Köp en god köttkorv och värm enligt förpackningen. Senap till förstås eller om ni har senapscreme kvar från i måndags så är ju det jättegott!
Ört- & Ärttorsk med pressad potatis och senapskräm
4 port
Brytbröd
Lättbakade havrerutor
Goda Havrerutor
5 dl mjölk kokas upp, tillsätt 2 dl havregryn och låt svalna till fingervarmt.
Blanda ner 1/2 pkt jäst, 1 msk honung, 1/2 msk salt och 8 dl vetemjöl.
Knåda i maskin 5 minuter eller för hand något längre.
Jäs övertäckt i 40 minuter. Häll över den jästa degen på bakplåtspappersklädd plåt.
Skär i 15 rutor med degskrapa och nagga tätt.
Jäs ytterligare 15 minuter.
Grädda sedan i ugn, 225 grader, ca 15 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Godast nygräddade med Bregott och ost på men funkar även dag två med annat pålägg:)
Sötstark Kycklinggryta med jasminris
Sötstark Kycklinggryta med ris
4 port
4 – 5 kycklingfileér
smör till stekning
citronpeppar (efter smak)
1 liten gul paprika i bitar
1 liten röd paprika i bitar
1 hackad gul lök
1-2 pressade vitlöksklyftor
3 dl creme fraiche ”chili/paprika” (alt krydda din naturella creme fraiche)
2 dl grädde
Soja (efter smak)
Koka ris enligt förpackningen.
Stek kycklingfileérna i lite smör. Krydda med citronpeppar. Blanda ner paprika, lök och vitlök. Fräs någon minut.
Häll över grädde och creme fraiche. Tillsätt soja om det behövs mer sälta.
Servera med en krispig grönsallad och ris.
Ett lite festligare sätt att servera ris på när man kanske bara gör till familjen el ett mindre sällskap är att göra små ristimbaler. Jag smorde en liten mugg där jag tryckte ner ris som jag sedan vände upp och ner på tallriken.
Receptet har jag fått av Emma.
Broccoli- & Ädelostsoppa
500 g broccolibuketter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
5 dl vatten
4 dl valfri grädde
1 Kvibilles gräddädel (liten trekantig)
salt
peppar
Vegeta
Fräs gul lök och vitlök i smör så den mjuknar.
Proppa ner broccolin i grytan, färsk el fryst. Häll på vatten. Låt koka tills den mjuknat.
Bryt ner ädelost efter smak och mixa sedan tills soppan är slät. Ös i grädde och smaka av med S & P och Vegeta.
Barnen älskar den här soppan...ja, inte alla förstås, men de flesta:)
Receptet är mitt eget.
Pestolax med kokt potatis
4 port
Varma Mackor - recept på champinjonstuvning
Den här veckan tänker jag slå ett slag för den gamla hederliga
Varma mackan
En middag som med fördel kan intas i soffan framför en bra film eller ett tv-program. En kombinerad middag och fredagsmys. Och man kan göra den precis så matig som man vill. Bara fantasin sätter gräns för variationen.
Låt gärna barnen skapa sina egna mackor, blir säkert en och annan gubbe med cocktailtomatögon, olivnäsa och paprikamun.
Tips till Varma mackor:
Bröd, efter humör, tid, plånbok och smak
humör & gott om tid – baka tex eget Ciabatta
plånbok & ont om tid - köp vanlig formfranska
smak– grovt, vitt, köpt el hembakt
Pålägg
- ost
- skinka
- tomater
- köttfärs (kanske blev rester från köttfärssåsen tidigare i veckan)
- oliver
- röd lök
- champinjonstuvning
- fefferoni
- kallrökt lax
- ananas
- paprika
- senap
- tomatsås
- oregano el pizzakrydda
- tunt skivad stark korv
Recept på champinjonstuvning:
1 brk svamp i skivor el bitar
2-3 msk smör
2 ½ msk vetemjöl
2 dl svampspad + mjölk
1 dl grädde
2-3 krm salt el 1-2 tsk äkta soja
nymalen vit- el svartpeppar
Häll av spadet från svampen, spara det om det är gott.
Fräs svampen i hälften av fettet tills all vätska kokat in. Tillsätt resten av fettet och fräs svampen tills det ”knäpper” i den och fettet klarnat, 5-10 minuter.
Strö mjölet över svampen och rör om. Späd under omrörning med svampspad, mjölk och grädde. Koka på svag värme minst 10, gärna 15 minuter.
Smaka av med salt el soja, som också ger färg, och ev lite peppar.
En sats blir ca 6-7 dl stuvad svamp.
Servera gärna mackorna med en grönsallad och en vitlökssås.
Höstpaj med grönsaker
Lenas höstpaj, ca 6 portioner:
Pajdeg:
150 g smör
3 dl mjöl
2-3 msk kallt vatten
---------
400 g blandad svamp (t ex skogschampinjoner och kantareller)
200 g mangoldblad (alt. färsk spenat)
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
smör att steka i
salt
svartpeppar
1 msk hackad färsk timjan (alt. 1 tsk torkad)
2 msk balsamvinäger
----------
5 ägg
4 dl gräddmjölk (2 dl mjölk + 2 dl vispgrädde)
salt
svartpeppar
2 dl (ca 100 g) grovt riven parmesan
2 dl riven lagrad ost, t ex cheddar
Blanda ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en smord pajform, och förgrädda den i 5-10 min på 225C tills den får en lätt gyllene ton. Ta sedan ut den och sänk värmen till 200C. Rensa svampen och skär den i bitar. Gör samma sak med mangold-eller spenatbladen. Hacka rödlök och vitlök. Stek svampen tills vätskan gått ur den, och låt sedan lök, vitlök och mangold/spenat få fräsa med. Glöm inte smöret när du steker! Smaksätt blandningen med timjan, salt, peppar och balsamvinäger, och fördela det hela över den förgräddade pajbottnen. Gör sedan äggstanningen genom att vispa ihop ägg, gräddmjölk, salt, peppar och riven parmesan och häll över fyllningen i pajskalet. Avsluta med att riva lagrad ost över pajens yta, och grädda den sedan i mitten av ugnen på 200C i ca 25 min tills den fått en fin, gyllene färg. Servera med sallad.
Receptet har jag hittat hos "Bara en kaka till"
Köttfärssås med spagetti
Så här ser min början på köttfärssås ut:
Fräs 2 hackade lökar tillsammans med 1 finriven morot, när löken är mjuk så får köttfärsen(2kg) gå i. Är ingen idé att göra på mindre än 2 kg tycker jag. Hos oss blir det en lagom familjelunchlåda kvar om man blandar med spagettin, och det är perfekt att ha i kylen till helgen!
Se till att ha bra kräm på plattan så det inte kokar istället för att stekas. När färsen är näst intill genomstekt så lägger jag i en köttbuljongtärning eller fond, spruttar i kinesisk soya så det blir färg och lite lagom smak.
Häller på ca 1/2-1 dl krossat linfrö och 3-5 dl vispgrädde. Hade en öppnad burk creme fraiche med ca 2 dl kvar i som jag oxå tillsatte. Om man använder krossat linfrö så syns det knappt i såsen och man lurar barnen att få i sig lite braigheter;)
Det här receptet är en variant på min älskade mammas sås och min älskade mosters sås. Enligt moster så måste man pudra på lite curry för att få rätta knycken, inte för mycket, curryn skall bara anas. Eller hur var det moster?? ;)
Duttar även i ett uns socker för det höjer också smaken lite. S & P förstås till lagom smak. Varje människas smak är ju unik så krydda på vettja.
Låt puttra en stund så kryddorna går ihop sig ordentligt.