Varm Blomkålssallad
Kikärtscurry
4 pers
Tomatsoppa med Ingefärstopping
Tomatsoppa med Ingefärstopping
Till 4 pers behövs:
1 hackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 brk/tetra, 500g passerade el krossade tomater
4 1/2 dl vatten
2 dl grädde
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk strösocker
ca 1 cm riven ingefära
1 apelsin, saft och rivet skal
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
Fräs hackad lök och vitlök mjuk i olja i en gryta. Tillsätt tomater, vatten, socker och buljongtärning. När man använder tomater så kan smaken bli lite "vass", sockret är till för att "mjuka upp" smaken något.
Koka upp och låt småkoka under lock i ca 5 minuter.
Tillsätt skal och saft av apelsinen och ingefära när soppan kokat färdigt.
Smaka av med S & P.
Till toppingen behöver du:
1 dl creme fraiche
1-2 krm malen ingefära (smaka av vad dina smaklökar tycker)
yttepytte salt och vitpeppar
Rör ihop ordentligt och klicka i soppan vid servering.
Smörgåstårta
På måndag fyller vår äldsta son 16 år! Och nästan ända sedan han lärde sig prata så har han på sin födelsedag önskat sig smörgåstårta.
För honom har inte gräddtårtan varit så viktig, vilket mottogs sådär bland vännerna när han var liten. Men med en gotteråtta till mamma så har vi såklart serverat både och.
Smörgåstårtorna har sett olika ut genom åren men här ska jag ge er receptet på den jag gillar mest. Mängden per person är jättesvårt att säga då alla i min familj älskar smörgåstårta….
Smörgåstårta ca 12 bitar
Lager 1
12 skivor kantskuret formbröd
2 dl creme fraiche
1 dl majonäs
300 g finhackad kallrökt lax
dill
citron
Lager 2
12-16 skivor kantskuren kavring
2 dl creme fraiche
1 dl majonäs
½ - 1 dl pepparrotsvisp
200 g finhackat hamburgerkött
Lager 3
12 skivor kantskuret formbröd
3 dl creme fraiche
1 dl majonäs
1 dl böcklingpastej
1 liten finhackad röd lök
Garneringen brukar jag oftast göra ”per bit”, så att alla får av alla godsaker. Och vad man väljer att lägga på är ju en smaksak.
skivat hårdkokt ägg
gravad el kallrökt lax
ostrullar
skinka
räkor el Kräftstjärtar
finhackad purjolök
ruccola kan man fästa längs sidorna
blå vindruvor
cocktailtomater
citron
gurka
röd el svart kaviar
etc….
Blomkål- & Potatisstamp med stekt lax
Tänk att lax som är bynd i smör, så att den får en sån där krispig yta, är så himskans gott!
Stampen, eller moset vi åt till, var också gott att döma utav skålarna som kom tillbaka tomma till disken:)
Till 4 portioner behöver ni:
700 g mjölig potatis
450 g blomkål ( jag hade faktiskt större del blomkål..)
ca 2 dl mjölk
1 1/2 msk smör
S & P
ca 600 g laxfilé
salt
citronpeppar
smör till stekning
Sätt ugnen på 150 grader.
Skala potatisen och koka den i rikligt med saltat vatten. Skär blomkålen i mindre bitar och lägg dem med potatisen när det återstår ca 10 minuter av koktiden.
Häll av vattnet. Stöt sönder och vispa med elvisp, späd med mjölk och smör till lagom konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Bryn laxen i smör, krydda med salt och citronpeppar. Lägg äver den i ugnsform och låt gå i ugn ca 8 minuter el tills innertempen är 56 grader.
Till detta kan man göra en sallad på burkmajs, zucchini i små tärningar, hackad dill och en skvätt citron.
Fiskburgare med het hummus
Fiskburgare med het hummus
4 pers
500 g torsk
1 tsk salt
1/2 krm vitpeppar
2 msk potatismjöl
2 1/2 dl grädde
ca 1 1/2 dl mjölk
1-2 ägg
2 salladslökar
smör till stekning
Lägg den tinade fisken i matberedare och tillsätt salt.
När smeten är slät så häll den i bunke och krydda med peppar. Pudra på hälften av mjölet och späd med grädde och mjölk. Knäck ner ägg, strössla ner den strimlade salladslöken och resten av potatismjölet.
Klicka ut smeten i lagom stora burgare och stek på medelvärme tills de är genomstekta.
Vi tog ett köpt surdegsbröd och ringlade över olivolja, kryddade med vitlökspulver och grillade i ugnen.
Serverade med sallad, hummus som är kryddad med finhackad chili och persilja.
Gjorde även en Rhode Island till de typ fem personer i familjen som inte äter hummus;)
Omdömet var lite varierat, från jättegott till inte så värst gott!
Jag själv tyckte inte att det var de godaste fiskburgare/biffar jag gjort men absolut goda.
Testa och hör av er vad ni tyckte:)!
Bacon- & Spenatpasta
4 port
1 påse lättstuvad spenat - tinad
1 finhackad gul lök
smör
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl mjölk
1 1/2 dl creme fraiche
1-2 pkt knaperstekt bacon
S & P
riven muskotnöt
400 g valfri pasta
Koka upp vatten till pastan i vattenkokare.
Knaperstek bacon i bitar och håll varmt.
Mjukstek lök och vitlök i smöret.
När löken är mjuk och mild tillsätts resten av ingredienserna.
Häll i vattnet och pastan i en stor kastrull.
Tillsätt ett par tsk salt och koka den enligt tid på förpackningen medan såsen puttrar.
Häll av vattnet av pastan och smaka av såsen med S & P och riven muskot.
Servera var för sig eller ihopblandat.
Mexikansk Falugryta
Idag hade Mats fått uppdraget att förvandla sin stående stekt falukorv med makaroner till en smarrig vardagsgryta. Kan säga att han lyckades fantastiskt bra! Den blev jättegod, så den här tycker jag absolut att ni ska testa nästa gång ni har en falukorv liggandes i kylen:)
4 port
400 g falukorv
2 morötter
1/2 vitkålshuvud, ca 500 g
2 paprikor, röd och gul
2 tsk texmexkrydda (vet inte riktigt vad som menas men Mats tog vanlig tacomixkrydda och fick nog krydda på lite mer än det som står)
1 tsk salt
1/2 tsk citronpeppar
3 dl grönsaksbuljong
1/2 msk vinäger
12 strimlade färska sockerärtor
Skiva el strimla morötterna och strimla vitkålen. Behöver inte vara speciellt tunnt, är gott med lite att tugga på:)
Kärna ur och strimla paprikan.
Fräs allt i lite olja. Krydda med salt, citronpeppar och texmexkrydda.
Skär korven i kuber och blanda med grönsakerna och häll på buljongen. Låt småkoka i ca 10 minuter.
Smaka av med lite vinäger.
Strimla de färska sockerärtorna och strö över.
Servera med bröd, potatis, ris eller pasta.
Hjortronkaka
Lergrytebröd
Chokladpudding med Nutellagrädde
Chokladmuffins a la Isak
Potatis- & Broccolibullar med bacon
Häromdagen tog jag och använde upp Potatis- & Broccolimosen(ca 1 liter) som jag fick över nån dag innan.
Jag blandade i riven Prästost(1-2 dl), ägg(4st), 1/2 dl mjölk(skulle jag inte behövt...), kryddade upp med S & P. Tänk på att baconen är rätt salta!
Knaperstekte bacon(1pkt) och blandade ner i moset.
Stekte sedan biffar i smör. De första gick sönder när jag vände dem men sen kom jag på att något lägre värme och längre stektid var melodin:) apropå melodi, Lyssna på den här gamla dängan!!
Ja, blev det en hit tror ni?!....Njae, inte om man lyssnade på halva familjen som valde att micra andra matrester som fanns i kylen. Jag, Mats och Pelle tyckte det var helt ok.
Men helt ärligt så har jag aldrig fått till potatisbullar som är lika goda som de man köper i frysdisken på affären. Är det någon av er som har tips på hur ni gör så...give it to me!!:)
Jordärtskockssoppa & Medelhavsbröd
Jordärtskockssoppa
4 port
500 g jordärtskockor
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 dl vitt matlagningsvin el vitt vin
7 dl hönsbuljong (vatten och tärning el fond)
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt
peppar
Skala och skär jordärtskockorna i bitar. Skala och skiva lök och vitlök.
Fräs grönsakerna i olivoljan. Häll på vinet och koka ihop något, tillsätt därefter buljongen och koka tills skockorna är mjuka.
Mixa med stavmixer tills soppan är slät. Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Smaksätt med salt och peppar.
Servera soppan något avsvalnad tillsammans med Medelhavsbrödet som ni får recept på nedan.
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
2-3 tsk salt
1 msk torkad oregano
1 dl hackade marinerade soltorkade tomater eller hackade svarta oliver
4 dl rågsikt
4 dl durumvete
ca 6 dl vetemjöl
Smula jästen och rör ut den med degvätskan. Tillsätt ingredienserna efter hand och arbeta sist in så mycket vetemjöl som krävs för att degen ska bli smidig och inte kladda.
Arbeta degen rejält i bunken och jäs den i 30-45 minuter.
Knåda degen kraftigt på lätt mjölat underlag i 5-10 minuter.
Forma ett stort eller två mindre bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Strö över lite mjöl på ovansidan och skär några skåror med vass kniv. Strö lite havssalt i skårorna.
Sätt ugnen på 225 grader.
Jäs bröden i 20-30 minuter på plåten.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
Låt dem svalna på galler.
Vill bara visa hur påläggsfaten kan se ut på jobbet. Morots"tungor" är en favorit bland barnen. Och jag håller med, det är faktiskt väldigt gott med tunna morötter på mackorna:)
Good Luck!
Cornflakespanerad torsk med potatismos
Till 4 portioner Cornflakespanerad torsk behövs:
500 g KRAV (helst) torsk
4 msk smör- & rapsolja
1/2 dl ströbröd
2 dl cornflakes
2 krm salt
1 pressad vitlöksklyfta
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg fisken i en ugnssäker form.
Blanda smör- & rapsolja, ströbröd, flingor, salt och vitlök. Krossa ev flingorna lite.
Fördela röran över fisken.
Stek i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Servera med gott potatismos och broccoli till.
Så här gör jag potatismos.
6-12 potatisar, helst en mjölig sort
50 g smör
2-3 dl mjölk
salt
vitpeppar
riven muskotnöt
Koka upp skalad potatis i mindre bitar. Låt dem koka helt mjuka i saltat vatten.
När potatisen blivit mjuk så tillsätter jag ganska mycket smör, varm mjölk, salt, vitpeppar och riven muskotnöt.
Sen kör jag elvispen tills peran har bytt skepnad och blivit mos.
Smaka av med alla kryddor tills du är nöjd med smaken och mjölk tills konsistensen är perfekt.
En annan dag ska jag visa hur ni skall ta hand om överbliven potatismos och broccoli, så spar resterna:)
Svamp- & Köttpasta
Kyckling med rostade rotsaker & äppelsås
Medan rotsakerna går i ugnen så steker du kycklingfileér i smör och kryddar med salt och nymald svartpeppar.
Koka upp grädde i en kastrull och klutta i vanlig senap och äpplen i små kuber. Låt koka upp och red med lite maizena. Smaka av med S & P.
Man kan även göra en kall sås. Använd då creme fraiche, senap, äppelkuber och S & P.
Smaskens!
Morot- & PaprikaGulasch med pasta
Tänk vad mycket goda vegetariska maträtter det finns, som faktiskt barnen också tycker är goda.
Här är ett sådant exempel.
Ett mål eller motto jag har är att vi skall försöka äta minst ett vegetariskt mål per vecka. Dels för att det är gott och dels för att sänka vårt köttätande och på så vis bidra till en bättre värld helt enkelt:)
På jobbet blir det oftast två dagar per vecka då sopporna mestadels är vegetariska. Det är ett bra motto tycker jag.
Hmm, nu for jag i väg...här kommer receptet:
4 portioner
4 paprikor i olika färger
ca 3 dl finrivna morötter
2 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
1 msk smör- & rapsolja
1/2 tsk salt
2 1/2 dl matlagningsgrädde eller creme fraiche
1 dl ajvar relish
1/2 - 1 dl finriven god ost
Kärna ur och skär paprikorna i små bitar. Jag körde mina en snabbis i matberedaren med kniven så det blev lite mer smul-mos än bitar. Inbillar mig att det lättare går hem hos barnen:)
Skala och finhacka vitlöken och finriv morötterna.
Fräs grönsakerna med timjan i smöret i en gryta. Krydda med salt.
Häll på grädde/ CF och ajvar relish. Låt det koka i några minuter.
Servera med pasta och lite riven parmesan.
Paltbröd med fläsk
Paltbröd med stekt fläsk
4 port
2 kakor palt bröd (à 250 g)
vatten
50 g smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
600 g rimmat fläsk i skivor
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
Bryt/skär paltbrödet i mindre bitar. Lägg ner det i en rymlig kastrull.
Häll på kallt saltat vatten så att det täcker. Koka på svag värme 10 minuter.
Häll av vattnet I durkslag.
Smält smör i en kastrull. Strö över mjölet och rör om.
Tillsätt mjölken och låt koka upp under omrörning.
Koka på svag värme ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Stek fläsket i panna. Servera med paltbröd och sås.
Här kan man välja om man gör som i familjen Hoversjö, där man blandar sås och bröd eller om man väljer att servera det var för sig.
Skinksteksgryta med kokos & Matvete
En gryta jag gjort några gånger tidigare genom åren på GK är den här. Den ser inte mycket ut för världen i färgen direkt, men smaken är jättegod.
Passa på att köpa lite extra champinjoner som du skivar och fräser i lite smör och pressad vitlök till, jammie!
Provsmakning av citrusfrukter + recept på citrussallad
Idag på morgonmötet på Guldkusten så gjorde jag iordning provsmak av citrusfrukter. Det är ju bara att passa på att frossa nu när det är säsong i både smak och pris:)
6 portioner
1 dl vatten
Servera med vispgrädde och en chokladkringla.
Borsta 2 apelsiner, lime och kumquats väl i varmt vatten och torka dem.
Dra strimlor med zestjärn av apelsinerna eller skala dem och skär skalet i tunna strimlor.
Skiva limen och kumquatsen tunt. Koka limeskivorna i vatten i 20 minuter. Häll bort vattnet.
Koka upp socker och vatten. Lägg i kumquatsen, limeskivorna och apelsinstrimlorna och koka i 20 minuter. Låt svalna.
Skala resterande apelsiner, clementiner och sweetie med kniv så att allt det vita försvinner. Skär apelsiner och clementiner i bitar. Skär ut skinnfria klyftor av sweetien.
Blanda apelsin, clementin och sweetie med den syltade citrusen och lagen. Servera med en klick grädde och garnera med en chokladkringla.
Blåbärspaj med knäcktopping - recept
Smält 150 gr smör i en kastrull och blanda ner:
1 dl ljus sirap
1 1/2 dl socker
3 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk vaniljsocker
Häll smeten över blåbären. Om bären är vattniga så strö över lite potatismjöl. Kör i ugn i 200 grader i ca 20 minuter.
Cookies - and a tribute to Sugarland!
Everyday America likes Cookies
Ca 40st
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
190 g smör
4 ½ dl farinsocker
¾ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
6 ½ dl havregryn
350 g grovhackad choklad
solrosfrön
Every girl like me is worth a cookie like this!
Blanda mjöl, salt och bikarbonat ordentligt.
I en annan bunke blandas farinsocker, socker och vaniljsocker.
Vispa upp äggen och blanda ner havregryn, mjölblandning, sockerblandning och hackad choklad.
Gör två “limpor” och lägg I kylen I ca 30 minuter.
Skär I ca 1 cm tjocka skivor och tryck fast solrosfrön på varje kaka.
Grädda I nedre delen av ugn I ca 10 minuter på 180 grader.
Låt dem kallna på plåt. Then there´s a Happy ending when you can eat them:)
After only a couple of days there Already gone!!
There´s got to be Something more!
Rostad Paprikasoppa
Rostad Paprikasoppa
Antingen så rostar man paprikor själv enligt konstens alla regler. Eller så köper man färdigrostade, skalade paprikor på burk till den här soppan.
Till en soppa för 4 pers så behövs 5 färska paprikor/en halvstor brk, 2 vitlöksklyftor och 1 rödlök som du hackat och fräst mjuk tillsammans i olivolja el smör.
Grovhacka 3 tomater och de rostade paprikorna och låt fräsa med i 5 minuter. Häll på 8 dl grönsaksbuljong och sjud i 10 minuter. Mixa helt slät med en mixer. Smaka av med S & SvP.
Eftersom jag tyckte att soppan blev lite blaskig så mixade jag ner en brk med blandade ljusa bönor, tillsatte grädde och kryddade upp med Vegeta och eftersom jag hade paprikor på burk och dom ligger in olja och vinäger så tycker jag att man måste balansera upp med lite socker. Då blev det smaskens!
Äppelpaj med knäcktäcke och vaniljsås
Äppelpaj med Knäcktäcke och vaniljsås
Dela 3-4 äpplen i skivor och lägg i en pajform.
Smält 150 gr smör i en kastrull och blanda ner:
1 dl ljus sirap
1 1/2 dl socker
3 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
Häll smeten över äpplena och kör i ugn i 225 grader i ca 20 minuter.
Servera med vaniljsås
Kanelbullar
Sockerkaka
Schackrutor
Potatis- & Palsternackssoppa
Hoki med curry och Spenatris
Hoki med curry och Spenatris - recept
Härom dagen åt vi en smarrig fiskrätt på Guldkusten.
Kryddade Hokifileér med salt, vitpeppar och curry.
Stekte dem sedan i smör så de fick en härlig yta, lade över dem i en ugnsform (eftersom jag gör så stora mängder blir det lättare, behövs nog inte om man bara gör några portioner.)
När jag stekt de sista så hällde jag i grädde i pannan och vispade runt med alla stekrester av fisken(här häller ni då bara grädden över fisken direkt i pannan).
Lät det koka ihop lite åsså fick jag reda med lite maizena för att det skulle bli sådär tjockt och krämigt.
Därefter hällde jag grädden över fisken och körde några minuter i ugn.
Koka valfritt ris enligt förpackningen och när ni skall servera så blandar ni i färska spenatblad.
Väldigt mumsigt tyckte både barn och personal.
Farmors köttbullar med kokt potatis och brunsås
Har äntligen fått ta del av svärmors recept på köttbullar! Fast när jag läser receptet så tänker jag att det kan inte vara köttbullarna i sig som är så goda, för dom innehåller inget märkvärdigt.
Eller så är det det som gör att de blir så goda, rena enkla smaker. Eller så är det såsen, och den har jag inte fått recept på än...
Som alltid så gör ju jag en större mängd än de flesta och använder mig då av sprits och plåtar. Men även om man bara gör en mindre sats så är det så simpelt med ugnsvarianten eftersom jag då inte måste passa lika mycket och det blir betydligt mycket mindre stekos.
Well...här kommer receptet:
1 kg köttfärs (el 600 älg och 400 nöt)
1 dl havregryn
2 dl vatten
1 msk salt
1 tsk svartpeppar
Låt grynen svälla en stund med vattnet och blanda sen ner färs och kryddor.
Rulla bullar och stek i panna eller testa min variant med sprits och switsch in i ugnen.
Farmors köttbullar med brunsås, kokt potatis och lingonsylt!
Varför de heter Farmors köttbullar är ju såklart för att det är mina barns farmor, och farmors köttbullar är godast!(ledsen för det momma!)Fisklasagne
Fisklasagne
4 port
500 g laxfiléer
1 finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 brk krossade tomater
1 fiskbuljongtärning
Koka ihop detta och krydda med:
Salt
Chilipeppar
Timjan
Bechamelsås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
½ tsk salt
½ krm peppar
2 dl riven ost
Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet.
Tillsätt mjölken lite i taget, koka upp och låt koka under
fortsatt vispning 3-5 min.
Smaka av med salt och peppar.
Ca 16 lasagneplattor
Sätt ugnen på 200°. Smörj en ugnssäker form med smör. Varva ostsås, fisksås och lasagneplattor. Börja och avsluta med ostsås.
Gratinera i ugnen 40-45 min, tills lasangnen fått fin, gyllenbrun färg.
Servera med en sallad.
Tortillapizza
Tortillapizza
4 pers
4 kycklingfiléer
2 gula paprikor
2 gröna paprikor
2 gula lökar
smör
½ - 1 påse fajitaskryddmix
1 frp mjuka vetetortillas
2 dl creme fraiche Paprika chili
1-2 dl riven ost
Sätt ugnen på 200 grader.
Strimla kycklingen och paprikan.
Skala och strimla/hacka löken. Fräs grönsaker och kyckling i smör. Krydda med fajitasmix.
Fördela kycklingröran på 6-8 tortillabröd. Klicka på creme fraiche och fördela osten längst upp.
Grilla i ugn ca 5 minuter eller tills osten smält och fått fin färg.
Servera gärna med en bönsallad på kikärtor, cocktailtomater och god vinägrett.
Vill man ha lite mindre ”hetta” så väljer man naturell creme fraiche eller smaksätter själv med favoritkryddor.
Äppel- & Zucchiniplättar med baconsås
Äppel- & Zucchiniplättar med baconsås
4 port
1 liter grovrivet äpple och zucchini
2 ägg
4 msk vetemjöl
salt
peppar
2 tsk strösocker
2 msk flytande smör
Sås
2 dl turkisk yoghurt
2 tsk flytande honung
4 msk knaperstekt och smulat bacon
Pressa den grovrivna zucchinin och äpplet i en nätsil och krama ur det mesta av vätskan.
Blanda det rivna med ägg, mjöl, salt, peppar och socker i en bunke och rör om ordentligt.
Värm en plättlagg el stekpanna med matfett och fördela smeten i klickar.
Stek på medelvärme, ca 3 minuter på varje sida.
Blanda samman yoghurt med honung och avsvalnat bacon som runnit av på papper.
Ät plättarna varma med sås och sallad till.
Vill man äta rätten vegetarisk så skippar man helt enkelt bacon i såsen eller blandar ner veg. bacon.
Stekt korv med grönsaksstuvning och kokt potatis
Stekt Falukorv med stuvade grönsaker och kokt potatis
4 port
1 påse sommargrönsaker á 350 g
Stuvning:
2 msk smält smör
3 msk vetemjöl
½ - 1 grönsaksbuljongtärning
2 1/2 dl mjölk
1 ½ dl grönsaksspad
1 krm nymalen vitpeppar
½ krm riven muskotnöt
0,5 dl klippt persilja
Koka upp grönsakerna och anpassa tid enligt förpackningen.
Ta upp grönsakerna när de är mjuka och håll dem varma.
Blanda ner mjölken i grönsaksspadet.
Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen av värmen och vispa ner mjölet. Hetta upp mjölken och grönsaksspadet. Rör ner mjölkblandninden lite i taget i redningen.
Ställ tillbaka kastrullen med stuvningen på plattan och låt småputtra på låg värme i 5 minuter.
Krydda med salt, vitpeppar, muskotnöt och tillsätt grädden.
Blanda ner de kokta grönsakerna i stuvningen. Klipp persilja över.
400 – 500 g Falukorv, välj gärna en god korv från ex Trångsviken Chark el Änge Slakteri, som du steker i lite matfett.
Koka potatis till.
Laxpudding
Tänk att ibland kan man bli sugen på något och då går det inte att få smaklökarna att ändra sig.
För ett tag sen hade jag en sån dag. Jag har längtat nåt så väldans efter just Laxpudding. Det var länge sedan jag åt det.
Kokta skivade potatisar, kallrökt lax(du kan blanda färsk, varmrökt, kallrökt el gravad) i skivor el bitar, gul lök som jag mjukade upp i pannan med lite smör först...
...varvas i smord ugnsform med lite dill, S & P.
Vispa ihop ägg, mjölk och lite grädde. Krydda med lite S & P och häll över potatis/laxröran.
Kör i ugn på 200 grader i ca....äh jag vet inte hur länge det blev, men stanningen skall ju ha "stannat":)
Väldig gott blev det iallafall, men det jag ska tänka på till nästa gång är att blanda med vanlig lax så det inte blir så stark rök- smak för barnen. Måns tyckte inte så mycket om det, han ville ha popcornmys istället för middag;)
Får göra ett litet inlägg här i efterhand. Min moster som läser min blogg skickade ett sms där hon skrev att jag skulle prova att ha skirat smör till nästa gång så kanske Måns vill ha;) Vi hade ju såklart skirat smör men jag glömde skriva det här. Vad är en laxpudding utan skirat smör, jag bara undrar....Kramkram Moster!
Ruccola- & Honungsvinägrett
Fiskgratäng
Idag blev det Fiskgratäng på Nygården till middag.
Stekte laxbitar och kryddade med salt och citronpeppar.
Eftersom tiden var knapp och hungern hos alla var stor, så vispade vi ihop pulvermos.
Kryddade den med salt, en gnutta socker, smör och riven muskotnöt.
Sedan lade jag mosen i smord ugnsform längs kanterna, lade den nästan genomstekta laxen i mitten och hällde över kryddig Bearnaisesås(japp, påse det oxå). Rev på lite ost och körde in i ugn för gratinering.
De söta burkarna är julklapp från bror och svägerska:) torkad ringblomma, torkad citrontimjan och torkad lavendel från deras egen täppa.
Gott att smula över salladen!
Är det ett tecken på att man börjar bli gammal när man uppskattar sådana "egengjorda" gåvor mer än köpta saker?? Vet inte, men jag tycker det är så kul när man får det:)
Vissa dagar är både ork, tid och kassa knapp. Då tycker jag det är så skönt att man kan köra lite genvägar i matlagningen. Jag känner inte att jag är en sämre kock el mamma för det. Vi äter bra kost mestadels så om man ibland tar till påssås el pulvermos så tycker jag inte att det gör något!
Lyssna lite här!
Evas Goda Kålsallad
Panpizza á la Hoversjö
Kostnaden för den här är nog strax under eller ungefär lika pris som vad 6 st Billys kostar, skillnaden är att här vet du vad som är i och så är det kärlek istoppat i varje paket;)
Brytbröd
Smält ner 1 pkt jäst i 5 dl fingervarmt vatten.
Tillsätt 1/2 dl olja, 1 1/2 tsk salt, 1 msk flytande honung, 1/2 dl solrosfrön, 2 dl havregryn och ca 12 dl vetemjöl(800g).
Kör i maskin i 5 minuter och jäs sedan övertäckt i 30 minuter.
Ta upp och knåda lite på bakbord.
Dela i 4 delar, skär sedan varje del i 7 bitar ( 14 bitar/bröd).
Lägg ihop bitarna till 2 runda brytbröd. Lägg inte för tätt så brödet kan jäsa på plåt, övertäckt i 30 minuter till.
Pensla med vatten, strö på havregryn och kör in i ugn 15-20 minuter, 225 grader.
Kladdig Chokladkaka
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
150 g blockchoklad
150 g smör
Vispa ägg och socker fluffigt.
Smält smör och choklad.
Blanda de torra ingredienserna.
Rör försiktigt ihop alltsammans från de tre "byttorna".
Häll smeten i en smord och ströad form(jag använder kokos).
Kör i ugn på 250 grader i 7-10 minuter. Kakan blir lös i mitten.
Förvara kallt innan servering tillsammans med en klick grädde.
Det jag gjorde med form nr 2 var att jag även tog 1 1/2 msk kakao i eftersom jag gillar chokladsmak...får se om det blev ännu godare. Den har inte kallnat än:)
Majssoppa och Morotsbröd
Ös i frysta majskorn och grädde, låt koka i ca 10 minuter. Mixa med mixerstav. Passera soppan genom en sil så du slipper alla skal, blir mycket godare så. Kolla av konsistensen om det behövs mer vätska el om det behövs redas med maizena. Smaka av med S & P.
Nybakt morotsbröd är gott till.
5 dl mjölk, 37 grader
1 pkt jäst löses upp i mjölken
2 tsk salt
2 msk flyt-honung
3 dl finrivna morötter
13-15 dl lantvetemjöl (jag tog rågsikt och vetemjöl)
Blanda några minuter i maskin och låt sedan jäsa i 30 minuter. Tag upp på mjölat bord och knåda lite. Forma tre limpor eller små bullar som får jäsa 20 minuter till.
Pensla med uppvispat ägg och strö över flingsalt och solrosfrön. Grädda 15-20 minuter i nedre delen av 225 gradig ugn. Lägg över på galler under bakduk för att svalna något innan du skär upp skivor som du sedan äter med Bregott och god ost!
Medan du kockar och bakar så lyssnar du på den här :)
Grillad fläskkarré med Hasselbackspotatis - nyår
Gör en marinad dagen innan och gojjsa runt köttet som sen får ligga kvar till dag 2 när tillagning sker:)
Jag tog rapsolja, vitlök, worshestersiresås, några droppar liquid smoke , sambal oelek-efter smak, torkad citrontimjan, soja och salt.
Tillagning på grill, i mörker, tillsammans med handskar å pannlampa:)
Men det är värt besväret (säger jag som står inne i värmen, hihi) för att få den goda grillsmaken så här mitt i vintern.
Sallad på vanligt grönt tillsammans med torrostade pistagekärnor och torkade ringblomsblad.
Till detta åt vi Hasselbackspotatis, skiva (skär inte helt igenom) och krydda potatisen med S & P. Kör i ugn med olja och smör som du öser med under tiden. ca 45 minuter tar det.
Sås kom jag på något sent att vi kanske skulle ha haft så våra gäster fick köpa med färdig bea och en god pepparsås och så gjorde Olle sin goda vitlökssås.
Men gott blev det.
Laxtoast med parmesan - nyår
Rosta ett gott bröd och skär bort kanterna.
Hacka kall kokt potatis, hårdkokt ägg och kallrökt lax i bitar.
Blanda med creme fraiche, finriven valfri parmesanost, lite hackad gräslök och dill.
Krydda med S & P.
Lägg ruccola på brödet, en klick av den goda röran och dekorera med granatäpplekärnor.
Partypinnar - nyår
Kavla ut några plattor fryst smördeg ,som fått tina något, så de blir lite tunnare.
Pensla med uppvispat ägg.
Strö över finriven Västerbottenost och lite sesamfrö.
Platta till lite så osten fastnar.
Skär varje platta i 7 remsor på längden. Vrid varje remsa några varv och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Kör mitt i ugn på 225 i ca 7-8 minuter.
Gott och snyggt tillsammans med annat snacks till fördrinken eller på nattkröken:)