Örtkryddad Kyckling med Risonisallad
Påskgott
I påsktider frossar vi gärna i sill och ägg. Alla har sin egen favoritgubbröra. Av mig får ni istället en härlig trerätters middag att äta tillsammans med goda vänner. Hittar ni inte rökt makrill så ta annan god rökt fisk.
Den örtkryddade kycklingen går utmärkt att göra ett par dagar innan servering, likaså fiskröran och den galet goda Nougatchokladtårtan.
Och eftersom det mesta går att förbereda så kan ni passa på att njuta ute i vårsolen i det längsta på påskafton.
GLAD PÅSK!
Örtkryddad Kyckling med Risonisallad
4-6 kycklingfileér
2 msk smör
1 ½ tsk salt
svartpeppar
Stek fileérna tills de har fått fin färg och är genomstekta. Låt svalna.
Blanda marinaden:
¾ dl olivolja
¾ dl balsamvinäger
2-3 msk flytande honung
3 krm salt
1 krm svartpeppar
1-2 pressade vitlöksklyftor
½ pkt frysta Provencalska örtkryddor
När kycklingen svalnat så skär den i skivor och lägg in i dubbla påsar. Häll över marinaden och lägg in i kyl över natten. Vänd påsen några gånger.
Vid servering så lägg upp kycklingen på ett stort fat och skeda över marinaden. Dekorera med persiljeklasar och ätliga tulpanblad.
200 g Risoni (pasta som ser ut som ris)
½-1 påse sköljd ruccola
fileade klyftor från 2 apelsiner
klyftor av 2 persikor
stekt/grillad el naturell Halloumi i strimlor, 1 pkt
rostade mandelflagor
Koka risoni enligt anvisning på förpackningen. Blanda med ruccola, apelsin- och persikoklyftor och Halloumi. Strö över mandelflagor.
Servera gärna tillsammans med en sagolikt god Tomat- & Paprikasallad som du finner receptet på bloggen.
Rökt Makrill på kavring
Rökt Makrill på kavring
4 msk Cantadou vitlöksost
2 msk majonäs
2 msk creme fraiche
2 msk hackad gräslök
2 msk hackad dill
2 tsk citronsaft
4 skivor kantskuren Kavring
2-3 rökta makrillar, beroende på storlek
sallad
Bena ur fisken och dela i mindre bitar. Spara någon större bit för att dekorera med. Blanda allt utom sallad till en röra. Krydda ev med salt och svartpeppar.
Lägg på sallad på brödet och klicka på av röran. Lägg en liten bit hel fisk på varje bröd och dekorera med gräslöksstrån och citron.
Nougatchokladtårta
Nougatchokladtårta
Ca 14 bitar
250 g grovriven mandelmassa
Klä en rund form med avtagbar kant med plastfolie. Tryck ut mandelmassan i formen.
250 g nougat
250 g mörk choklad
2 ½ dl vispgrädde
2 msk konjak el rom
Bryt nougat och choklad i mindre bitar. Värm försiktigt grädde, nougat och choklad i en kastrull tills allt smälter ihop till en blank massa. Rör då och då. Ta av från värmen och blanda ner konjak el rom.
Häll smeten i formen och låt svalna. Ställ den avsvalnade kakan i kylen. Låt stelna i minst 4 timmar, gärna över natten.
Lossa kakan från formen. Lägg upp på fat och dekorera med physalis, passionsfrukt, mynta och vackra godisägg.
Tomat- & Paprikasallad
Gräddig köttgryta med rosmarin, sardeller och ris
4 port
500 g grytbitar av nöt
1 stor gul lök
3 msk smör
3 msk tomatpuré
1 tsk torkad rosmarin
2 dl vatten
1 msk kinesisk soja
1 köttbuljongtärning
6 sardellfiléer
3 dl matlagningsgrädde
1 dl hackad färsk persilja
Putsa köttet från senor och fett och finhacka löken.
Bryn kött och lök i smör tillsammans med tomatpuré och torkad rosmarin.
Bryn köttet i omgångar, så att det får fin stekyta.
Häll på vatten, soja och köttbuljongtärning och låt koka ca 1-2 timmar, eller tills köttet är ordentligt mört.
Finhacka sardellfiléerna.
Häll på grädde och de finhackade sardellfiléerna.
Smaka av med salt och svartpeppar från kvarn,
Servera med hackad persilja och kokt potatis.
Vid sidan av kan det vara gott med lite stekt svamp, broccoli, morötter eller gröna bönor.
Blomkålssoppa
Dela blomkålen i bitar. Koka upp vattnet med buljongtärningen. Lägg i blomkålen och koka den mjuk ca 10 min. Häll av och spara buljongen. Mixa blomkålen till en slät puré. Blanda med buljong och grädde. Koka upp och smaka av med peppar. Strö över persilja vid servering.
Rosta 1 dl pumpakärnor i torr stekpanna så de börjar "poppa". Strössla över soppan.
Servera med gott nybakt bröd.
Pannkaka med grädde och sylt
Pannkaka med grädde och sylt
8 st
2 1⁄2 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 st ägg
1⁄2 tsk salt
2 msk smör
Blanda mjöl och salt, vispa ner hälften av mjölken till en slät smet.
Vispa ner resterande mjölk, ägg och smält smör.
Grädda tunna pannkakor i stekpannan.
Servera med vispad grädde och valfri sylt.
Fräsch lax med limesås och kokt potatis
Choritzo med rödbetsremoulad & Bakpotatis
Våffeldagen
Sillröra
Påskgodis
PlayDoo-deg
Blodpudding med bacon och lingonsalsa
Jag gissar att de flesta vet hur man steker sina blodpuddingsskivor och bacon:) Annars får ni titta i en kokbok.
Minestrone
Minestronesoppa
4 pers
400 g nötfärs
1 stor gul lök
2 morötter
1 stor grön paprika
1 burk krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärningar
1 hönsbuljongtärningar
1 tsk svartpeppar
3 tsk mejram
3 tsk timjan
2 tsk italiensk salladskrydda
1 liter vatten
½ msk socker
5 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 vitlöksklyfta
1½ tsk spiskummin
250 g pastaskruvar
Skala och hacka lök och morötter.
Skär paprikan i små bitar.
Hetta upp olja i en stor gryta och fräs köttfärsen tillsammans med löken och sist vitlök.
Tillsätt morötterna och tomatpurén och låt dem fräsa med en stund.
Häll i krossade tomater, vatten, buljongtärningar och alla kryddor.
Låt soppan puttra i ca 30 minuter under lock.
Tillsätt pastan och paprikan och koka soppan ytterligare i 10 minuter.
Servera tillsammans med ett gott bröd.
Västerbottenbakad torsk med Potatismos
Häromdagen fick jag en tanke till mig av en person som läser min matsedel här i 100 %. ”Det känns som att det är lite vardagslyxig mat”, sa hon. En annan har sagt att ”Det där är ju så märkvärdiga rätter…”
Ibland är det rätt bra att få någon annans tanke om sin egen.
De flesta av de recept jag visar er här och på bloggen (gå gärna in där och titta för där finns mer än det som visas i tidningen) är faktiskt den mat jag lagar till barnen på förskolan där jag jobbar. Jag vet att vi har det bra hos oss och får äta bra mat lagad av bra råvaror från grunden. Men det är för att kooperativet har den tanken att maten och måltiden är viktig. Så för mig är det egentligen vanlig mat men såklart ibland med lite extra lyx.
Fisken ni får här idag kan man tycka är lite extra lyxig med sin Västerbottenost, och den är så god att den absolut passar på en middag på helgen med goda vänner.
Västerbottenpanerad torsk med potatismos
4 pers
500-600 g KRAVmärkt torsk
1 tsk salt
1/2 pressad citron
2-3 msk vatten
1 liten finhackad gul lök
1 tsk paprikapulver
1 dl hackad dill
1 dl ströbröd
2 dl grovriven Västerbottenost
100 g smält smör
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela fisken i portionsbitar, Lägg i ugnsform, häll på salt, citron, vatten och täck med aluminiumfolie.
Låt stå i ugnen 10 minuter.
Blanda ner lök, paprikapulver, hackad dill, ströbröd och VB-ost i det smälta smöret.
Fördela ostblandningen på fisken.
Gratinera i ugn på 225 grader i ytterligare 10 minuter.
Servera med hemgjort potatismos eller kokt potatis och smörstekta haricot verts. Jag kryddade på dem med lite vitlök och strösslade över pumpakärnor.
Grekisk Delikatesspanna
Grekisk delikatess-panna
6-8 pers
Marinera två fläskfileér(ca 1 kg) som du strimlat eller skivat tunt i:
3-4 pressade vitlöksklyftor
1-1 1/2 dl olivolja
1-1 1/2 tsk sambal oelek
2 msk soja
Låt marinera över natten.
Skiva ca 1,8 kg potatis och lägg i smord ugnsform, salta.Sätt in i ugnen, 220 grader i 20-25 minuter.
Ta ur pannan och lägg på köttet och marinaden. Strö över 1 gul, 1 röd paprika och 1 gul lök som du skurit i strimlor. Överst lägger du några skivade tomater och en burk med tärnad fetaost.
In med allt i ugnen igen och låt gå ca 20-25 minuter till, eller tills allt är klart.
Serveras med sallad och den här kalla såsen:
4 dl turkisk yoghurt
4 msk majonäs
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk italiensk salladskrydda
lite pressad lime
Det här konceptet passar mig utmärkt. Allt i samma panna som sköter sig själv i ugnen:) Åsså var det jättegott!
Receptet har jag fått av Titti.
Pannbiff m potatis och gräddsås
500-600 gr blandfärs
1 gul lök, finhackad
1 ägg
0,75 dl ströbröd
1 dl mjölk
1/2 dl finriven morot
salt
peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjölk med ströbröd och låt svälla 5-10 minuter. Blanda ner färsen, finhackad lök, ägg och kryddor. Forma pannbiffar och stek i smör, ett par minuter på varje sida tills de fått fin färg. Efterstek biffarna i ugn, ca 5-10 minuter tills de är genomstekta.
Goda gräddsåsen
1 msk smör
2 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 msk viltfond
1/2 msk kinesisk soja
1 lagerblad
1 msk maizena + 1 msk vatten
1 msk svartvinbärsgelé
1/2 krm svartpeppar
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vatten, fond och grädde. Lägg i lagerbladet. Låt såsen koka ca 20 minuter på medelstark värme. Rör samman majsena och vatten. Red såsen. Tillsätt gelé, soja och peppar. Smaka av. Låt såsen småputtra ytterligare någon minut.
Servera biffarna med kokt potatis och rårörda lingon.
Sydfransk Fisksoppa
Sydfransk Fisksoppa
4 pers
400 g vit fisk
200 g lax i kuber, 2x2 cm
1 finhackad gul lök
2 morötter i slantar
4 msk olivolja
1 krossad vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 pkt saffran
1 tsk torkad timjan
2 tsk torkade fänkålsfrön
1 brk krossade tomater
2 dl vitt vin
1/2 liter fiskbuljong
1 lagerblad
1-2 dl vispgrädde
250 g skalade räkor
1 dl finhackad dill el persilja
Fräs lök och morötter i olivolja tillsammans med vitlök, tomatpuré, sambal oelek, saffran, timjan och fänkålsfrön, utan att de tar färg.
Häll i tomater, vin, buljong och lagerblad.
Låt sjuda under lock 20-25 minuter eller tills grönsakerna är lagom mjuka.
Tillsätt fisken och grädden, låt sjuda ytterligare 1 1/2 minut. Smaka av med salt och vitpeppar från kvarn.
Toppa med räkor och dill eller persilja just vi serveringen.
Servera med gott bröd el brödkrutonger.
Chili con Quorn
Chili con Quorn
4 pers
500 g quornfärs
1 gul finhackad gul lök
2 pressade el rivna vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1 msk spiskummin
1/2 tsk kanel
1 tsk sambal oelek (ställ fram på bordet för den som vill ha sin chili riktigt het)
1 brk krossade tomater
1 brk kidneybönor, kikärtor el bönmix
krydda med salt, örtkrydda eller grönsaksfond
Fräs lök, vitlök och quorn tills de får färg. Tillsätt tomatpuré, spiskummin, kanel och sambal. Låt fräsa några minuter.
Häll ner de krossade tomaterna och låt puttra i ca 10 minuter.
Pyttsa i bönorna och koka ihop en stund.
Smaka av med salt el annan alternativ och kanske lite ketchup, socker el honung.
Jag serverade tillsammans med nybakt Foccacia och salladsbuffé.
På min tallrik är det pizzasallad (recept på den finns här på bloggen), keso och Ädelbroccoli.
Ädelbroccoli är kokt avrunnen broccoli som jag blandat med creme fraiche och mosad ädelost och lite, lite salt. Yummie!
Fillimpa
Äpple- & Krusbärskräm
Äpple - & Krusbärskräm - recept "kind of"...
Förhoppningsvis så hann du spara undan lite krusbär i somras som du kan ta fram nu mitt i vintern och göra god sommarkräm på:)
Skala och bita äpplen. Skölj krusbären och blanda med äppelbitar och lite vatten i kastrull.
Koka mjukt och mixa med stavmixer till lagom slät konsistens.
Blanda ner socker efter behag och rör om tills det lösts upp ordentligt.
Rör ihop potatismjöl och vatten som du strilar ner i krämen. Rör hela tiden och när den första bubblan syns så drar du av kastrullen från plattan. Koka inte för då blir krämen bara seg.
Häll upp i serveringsskål, strössla på lite socker så inte ytan får en hinna och låt svalna något innan servering. Det är så gott med egengjord kräm och den får gärna vara ljummen tycker jag.
Pettsons enkla sallad
Pettsons enkla sallad
1 spetskålshuvud el 1/2 vitkålshuvud
3-4 gröna äpplen
skivas tunt i matberedare el med osthyvel
Dressing:
2 dl rapsolja
1 1/2 dl äppelcidervinäger
1 1/2 dl gräddmjölk/havregrädde
1 msk senap
drygt 1/2 dl socker
1 1/2 msk aromat/vegeta
1 tsk vitlökspulver
Blanda och häll över kål och äpplen.
Fiskbiffar med quinoa, anjovis & citronsås
Fiskbiffar med quinoa, anjovis & citronsås
4 portioner
600 g fiskfilé
1 stor gul lök
1 ägg
1 dl kall, kokt quinoa
1 dl havre/soja el vanlig mjölk
5 små anjovisfileér
2 msk hackad gräslök
rapsolja till stekning
Hacka löken fint och fräs den mjuk i lite smör. Hacka anjovisfileérna och gräslöken. Kör fiskfileérna till en färs i en matberedare eller mixer. Blanda ner ägg, quinoa och mjölk. Krydda med S & P och blanda i anjovis och gräslök. Rulla små bullar och stek i omgångar på medelstark värme. Eller så gör du små ganska platta biffar, som jag gjorde, och steker dem i ugn på plåtar med bakplåtspapper. Snabbt och enkelt när man gör till många.
Till detta serverade jag en citronsås som jag gjorde på havremjölk, pressad citron, citronpeppar, salt och så redde jag av den med lite maizena. Kokade potatis som barnen plockade i höstas i Digernäs:)
Rostad Paprikasoppa med Olivkräm & Lättbakade havrerutor
Rostad Paprikasoppa
Antingen så rostar man paprikor själv enligt konstens alla regler. Eller så köper man färdigrostade, skalade paprikor på burk till den här soppan.
Till en soppa för 4 pers så behövs 5 färska paprikor/en halvstor brk, 2 vitlöksklyftor och 1 rödlök som du hackat och fräst mjuk tillsammans i olivolja el smör.
Grovhacka 3 tomater och de rostade paprikorna och låt fräsa med i 5 minuter. Häll på 8 dl grönsaksbuljong och sjud i 10 minuter. Mixa helt slät med en mixer. Smaka av med salt och vitpeppar.
Eftersom jag tyckte att soppan blev lite blaskig så mixade jag ner en brk med blandade ljusa bönor, tillsatte grädde och kryddade upp med Vegeta och eftersom jag hade paprikor på burk och dom ligger in olja och vinäger så tycker jag att man måste balansera upp med lite socker. Då blev det smaskens!
Till soppan serverade jag en Olivkräm - mixa gröna oliver med creme fraiche, vitlök, Vegeta och lite vitpeppar.
Jättegott både i soppan och på brödet, som var:
Lättbakade havrerutor.
Koka upp 5 dl mjölk el vatten och häll över 2 dl havregryn. Låt svalna till 37 grader. Smula i 1/2 pkt jäst och lös upp den. Tillsätt 1/2 msk salt och 1 msk honung. Häll i nästan 8 dl vetemjöl och arbeta degen tills den släpper bunken. Jäs övertäckt i ca 40 minuter. Arbeta smidig, häll i smord långpanna el plåt med bakplåtspapper.
Skär i 15 rutor med degskrapa och nagga tätt. Jäs övertäckt i 20 minuter.
Grädda mitt i ugn ca 15 minuter på 225 grader. Låt svalna på galler och bryt i bitar.
Det här brödet är jättegott, enkelt, håller sig fräscht i åtminstone i ett par dagar och går att frysa in. Så passa på att göra dubbel sats när du ändå bakar.
Kyckling med citron, oliver & fetaost
Porterstek med kokt potatis
Porterstek med kokt potatis
4 pers
ca 1 1/4 kg benfritt nötkött av bog,högrev el fransyska, vi använde älgstek
Kokspad:
1 flaska(ca 3dl) Porter el mörkt öl, vi tog en hel 5 dl flaska Porter
1/2 - 1 dl outspädd svartvinbärssaft, vi tog 1 1/2 dl, sås kan det inte bli för mycket av..
3/4 dl äkta soja
6-7 torkade enbär, vi hade inga så jag tog lite chiliflakes
6-8 vit el svartpepparkorn
2 tsk timjan
2 skivade gula lökar
3 köttbuljongtärningar
Mät upp allt till kokspadet i en gryta där köttet ligger trångt, koka upp. Lägg i köttet och låt det sjuda under lock på svag värme i ca 1 1/2 timme, vårt sjöd nog i 2 timmar.
Vänd på köttbiten några gånger under tiden eftersom spadet inte täcker köttbiten. Prova med en provnål el sticka. När köttet känns mört är det färdigt.
Ta grytan från värmen, låt köttet ligga kvar i spadet i ca 20 minuter och skär det sedan i tunna skivor.
Sås:
7 dl silat kokspad(+vatten,tog inte vi eftersom vi hade i mer öl från början)
4-5 msk maizena
1-3 dl grädde
Sila och mät upp kokspadet i en kastrull. Vispa ner maizenan blandat med lite vatten. Koka upp och sjud någon minut. Smaka av.
Servera köttet varmt eller kallt med varm, smaskig sås, kokt potatis, grönsallad och vinbärsgelé eller cumberlandsås. Dekorerade med frysta blåbär.
Jag tillagade efter receptet i Vår Kokbok.
Spagetti á la 1956
Middagstips från 1956
Jag älskar gamla tidningar! De är vackra och de är roliga att läsa, för både vett och etikett skiljer sig ganska mycket från idag, medan annat är sig ganska likt.
I höstas fick jag några fina exemplar som var fyllda med recept.
Veckans recept kommer från en av dem, Spaghetti á la Barca d ´Oro, är originalnamnet. Och i det står det bla att spagettin skall kokas i 18 minuter…jag föreslår dock att ni följer instruktionerna på 2013 års pastaförpackningar!
Spagetti med sås á la 1956
Skär ¾ kkp rotselleri, 1 gul lök och 1 morot i fina tärningar och fräs detta i 2 ½ msk smör i ungefär 12 minuter.
Blanda 1 hg malet kött( köttfärs) och 1 hg finskuren enrisrökt skinka.
Fräs ytterligare några minuter, tillsätt sen ¾ - 1 kkp tomatpuré och så mycket vatten att det hela blir som en sås.
Smaka av noggrant med mycket riven ost, salt, vitpeppar och en aning timjan.
Servera såsen tillsammans med spagetti eller häll den över.
kkp = ca 1 ½ dl
Serverade i Gustafsbergs Colores uppläggningsskålar som är från 50-60-talet:)
Det var riktigt gott tyckte de flesta av oss i familjen
Kycklingpaj
Fyllningen i receptet som följer, räcker till två pajskal så passa på att göra en extra för att dela i bitar och lägg i frysen. Jättebra att hitta när det behövs matsäck till någon utflykt.
Recept till ett pajskal:
125 gr smör
3 dl mjöl ( jag tar 2 vete och 1 graham)
2 msk vatten
Blanda och förgrädda ca 15 minuter i 225 grader
Fyllning ( räcker till två pajskal):
Hacka 1 gul lök hyfsat smått, häll av spadet från 1 brk skivade champinjoner och fräs detta i en klick smör eller olja i några minuter.
Dela en grillad kyckling i små bitar. Blanda ner det i löken tillsammans med 5 dl creme fraiche, 1/2 - 1 dl tomatpuré och S & P. Låt puttra i 10 minuter.
Jag tycker det är skönt att använda plasthandskar när jag delar kyckling eller jobbar med kött eller knådar degar eller blandar stora mängder sallad (typ i hink-mängder) eller påtar i rabatter/planterar om blommor....jag är nog en sucker för engångs-plasthandskar. Inte så bra för miljön dessvärre...
Fördela kycklingröran i pajskalen, strö över riven ost(jag brukar blanda ner den lite i smeten)och lägg på oliver efter tycke och smak.
Gratinera och servera tillsammans med en god sallad och ett gott bröd. Eller som en av flera rätter på en buffé.
Pasta med tomatsås & Mozzarella
Pasta med tomatsås
4 port
2 vitlöksklyftor
6 tomater
2 msk smör
1 tsk socker
4 msk färsk oregano el 4 tsk torkad
1 tsk vit balsamvinäger
salt
peppar
Hacka vitlöken, tärna tomaterna och fräs det i smöret i en kastrull.
Tillsätt socker, oregano och vinäger och koka ihop i 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt pasta, kokta haricot verts och mozarella i skivor.
Här har jag dekorerat med torkade blad från ringblommor och lavendel:)
Choklad- & Lingonpaj
100 g smör
1/2 dl strösocker2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg och tryck ut i form med löstagbar botten, ca 24 cm. Förgrädda i mitten av ugnen 8/10 minuter tills den har fin färg. Låt svalna.
1 1/2 dl vispgrädde
50 g smör
1 1/2 dl ljus sirap
200 g mörk choklad, minst 40 % kakaohalt
1 1/2 dl lingon
Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull, koka på svag värme i ca 10 minuter. Ta kastrullen från värmen, bryt i chokladen och ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank. Häll smeten i pajskalet och strö över lingonen. Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar, gärna över natten. Servera med grädde.
Det här är den ultimata kakan att göra när man skall servera många. Går att göra i förväg, den är supergod och den är mäktig, alltså räcker den till många.
Vi var sex stycken som tog en normalstor bit och det var mer än halva kvar.
En liten tanke om OLIVER
Varför smakar de flesta svarta oliver så trist? Svaret är enkelt. Det är inga riktiga svarta oliver utan gröna som på kemisk väg berövats sin smak och därefter gjorts svarta. Att dessa oliver av låg kvalitet har så jämn svärta, som om de hade färgats in med skokräm, borde kanske ha fått oss att reagera. Först blir oliver gröna och därefter, om de får sitta kvar på trädet tillräckligt länge, vackert mörka i olika nyanser. Men i fuskbranschen har man inte tid att låta oliverna mogna utan plockar dem medan de fortfarande är gröna. Först läggs de i ett bad med lut. Därefter syrabehandlas de, vilket förändrar färgen. I nästa skede använder man järnglukonat för att svärtan ska stabiliseras. Och efter pastöriseringen är det bara att packa dem på burkar som kan säljas till intet ont anande konsumenter.
Se upp för
Coops X-tra och Euroshoppers svarta oliver. Men även mer prestigefyllda märken, exempelvis Zetas olive cerignola som ironiskt nog kallas "naturella", har framställts på detta sätt. Kulören är alltså fejkad med hjälp av färgämnet E579 (järnglukonat), som är den kemikalie som konsumenten bör hålla utkik efter. De flesta oliver - även de som inte senare ska fuskfärgas - marineras i natriumhydroxid, även kallad lut. Plockade direkt från trädet är de nämligen bittert kärva och oätliga. Den traditionella metoden är därför att under lång tid, upp till tio månader, låta dem ligga i en saltlag för att laka ur kärvheten. Men de flesta stora olivproducenter har sedan länge övergått till betydligt starkare grejer för att göra processen kort med den oönskade smaken. Lutbadet tar bara 6-15 timmar, men tar samtidigt kål på en del av olivens naturliga aromer. Den som inte gillar kemikalier bör dessutom undvika urkärnade oliver som har stabiliseringsmedel tillsatt till lagen.
Leta efter
Handplockade – inte maskinellt nedskakade – som dessutom sluppit undan luten. Grekiska kalamata, är både ursprungsskyddade och okolorerade. Vill man hellre ha gröna oliver kan man prova franska picholine eller spanska manzanilla.
Ekologiskt
Biofood har Kravmärkta gröna och svarta oliver. Dessutom finns Olive nere in salamoia (Coop) och Fontanas kalamataoliver med EU:s ekologiska märke.
BlåbärsSmoothie
Av blåbär som ej äts direkt i fil eller stoppas direkt i munnen i skogen eller blir till sylt, kan man göra nyttiga supersmarriga smoothies. Väldans så enkelt är det oxå:)
Här tog vi 1-2 dl blåbär, 1 mogen banan, ca 1 dl mjölk och ca 2 dl vaniljyogurt (går lika bra med naturell och ett uns vaniljsocker el lite honung). Mixa slätt med mixerstav. KLART!
Smoothies går ju variera i det oändliga men stommen är väl nån slags yogurt/fil/mjölk och bär/frukt. Man kan mixa i krossade linfrön, physsilliumfrön om man vill ha den ännu nyttigare:)
Gott blir det!
Mangokyckling
Chokladbollar á la Tina å Måns
Potatis- & Purjolökssoppa
Blev så sugen att skriva lite med purjon innan den skulle fräsas:)
Jag brukar säga att barnen på Guldkusten får leka med maten. Då menar jag inte att man startar matkrig utan tex så kan man träna bokstäver med olika mat...
Potatis- & Purjolökssoppa
4 portioner
4 potatisar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta eller två
1 purjolök
1 msk rapsolja/smör
1 liter buljong - jag använde grönsaks och kyckling
S & VP
lite Vegeta
Rundade av med lite grädde:)
Skala, skär potatis och all lök i bitar. Fräs alltsammans i fettet. Häll på buljongen och låt puttra ca 15 minuter. Mixa med mixerstav och häll i lite grädde till lagom konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera ev med knaperstekt bacon eller enbart vegetarisk som vi gjorde idag och gärna med gott bröd.
Smaklig spis!
Vegetarisk Pastasås
Thaisoppa med spenat & röda linser
Thaisoppa med lime, ingefära, spenat & röda linser
4 port
1/2 finhackad gul lök
2 msk skivad färsk ingefära
2 skivade vitlöksklyftor
1 tsk curry
2 msk olivolja
1 brk kokosmjölk
7 dl grönsaksbuljong
100 g fryst spenat
1 dl röda linser
1/2 dl sweet chilisås
saften av en färsk lime
Fräs lök,ingefära, vitlök och curry i olivolja på medelvärme ca 5 minuter.
Tillsätt kokosmjölk och grönsaksbuljong, låt koka upp. Sänk temperaturen och låt puttra i 5 minuter.
Häll i spenaten, linserna och sweet chili, låt koka upp och koka i ca 5 minuter. Smaka av med lime saft och salt.
Så här ser orginalreceptet ut.
Jag skeppade även i grädde och creme fraiche och det blev en rund och god smak.
Lycka till!
Kryddstark Korvstroganoff med bulgur
Köttfärslimpa med rotsaker i ugn
Ledsen över att det är lite suddig text.
Det här är från en kokbok som heter "Laga Mat med barn" av Karolina Sparring.
När vi åt detta på jobbet, åt barnen så det stod ut genom öronen tillslut:)
Ädelostbakad Hoki med kokt potatis
Sportlovskäk
Fortsätter med god, enkel mat för sportlovet. Slänger in en extra soppa på söndagen som snabblunch innan det är dags för ”sista åket”. Gör den gärna i förväg, det blir bara godare.
Annars har jag valt ett snabbt och gott recept på fisk den här veckan, garanterat omtyckt även av de små!
Här får ni modellera om mängderna för det är beräknat för 10 barnportioner.1,2 kg Hoki
2 tsk salt
4 dl vispgrädde
1 dl vitt alkoholfritt matlagningsvin
2 dl finriven ädelost
1 msk franska örter
1 vitlöksklyfta
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär den färska eller tinade fisken i portionsbitar, salta.
Blanda grädden med ädelost, vin,vitlök och franska örter. Fördela såsen på fisken och gratinera i ugn ca 8 minuter eller till fisken är klar.
Koka potatis till. Den här rätten är som sagt populär bland barnen på jobbet...trots ädelost och vin;)
Kycklingfilé med bönratatouille & tzatziki
4 port
Kladdkaka
Nytt i vår Matatelje på Guldkusten
Fru Broccoli och Herr Morot har flyttat in hos oss på Guldkusten för ett tag sedan.
Igår tog jag och shoppade loss på lite nya saker till vår Matatelje, bla ett citronträd.
Färgglada burkar, trasor, muffinsformar mm fick ta plats på hyllorna.
Beredningsbänken.
Här kan man bla "kocka" med potatisar:)
Visst ser det inbjudande ut?! Det roliga är att barnen här kan använda sig både av "låtsas"mat-saker och riktiga. De flesta barn älskar att hjälpa till i köket.
När nytt material kommer till så blir aktiviteten hög direkt:)
Helt plötsligt såg vi att man ville ha picnic och affär. Jamen då gör vi väl iordning en sån yta oxå.
Nu kan dom bära sakerna emellan och jobba på sitt lilla/stora vis:)
Här hjälps man åt att plantera alla nya kryddväxter som skall ta plats i fönstret vid Matateljen.
Där kan barnen gå och äta om dom vill och jag kan använda till min matlagning.
Har jag världens bästa arbetsplats, or what?!
Sportlovskrubb
Pyssel på lovet med Mjölkpaket
Äppelpaj med knäcktäcke och vaniljsås
Äppelpaj med Knäcktäcke och vaniljsås
Dela 3-4 äpplen i skivor och lägg i en pajform.
Smält 150 gr smör i en kastrull och blanda ner:
1 dl ljus sirap
1 1/2 dl socker
3 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
Häll smeten över äpplena och kör i ugn i 225 grader i ca 20 minuter.
Servera med vaniljsås
Kul, Kul!
Squashkaka
3 ägg